VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

5 vragen over hypotheken met NHG

Geplaatst op: 20-09-2019, 13:29:00

Voor het eerst ooit ligt de NHG-grens hoger dan drie ton. Wie volgend jaar een huis voor maximaal €310.000 koopt, kan daar nu een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij krijgen. De grens is al jaren achtereen aan het stijgen, in lijn met de huizenprijzen.

Waarvoor is de NHG eigenlijk?

Huizenkopers kunnen ervoor kiezen om een hypotheek met NHG af te sluiten. De NHG biedt een vangnet voor mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat een relatie uitgaat, of omdat iemands partner overlijdt. Ook bij arbeidsongeschiktheid biedt de NHG steun. Er wordt gezocht naar een oplossing om te voorkomen dat het huis met verlies verkocht moet worden. Moet er toch verkocht worden en blijft er een restschuld over? Dan scheldt NHG die kwijt.

Krijg ik ook NHG als mijn hypotheek door extra verbouwingskosten boven €310.000 uitkomt?

Nee, de grens geldt voor het aankoopbedrag plus de verbouwingskosten. Er is wel een andere uitzondering. Wie extra hypotheek krijgt voor energiebesparende maatregelen, heeft wel een hogere NHG-grens. Dat gaat om 6% bovenop het maximum van €310.000, dus een bedrag van €328.600. Het extra geld moet dan wel helemaal besteed worden aan energiebesparende maatregelen.

Zijn er nog meer voordelen?

Ja, want door het NHG-vangnet wordt een huizenkoper aantrekkelijker voor de hypotheekverstrekker. Die loopt namelijk een stuk minder risico dat de hypotheek niet afgelost worden. In de praktijk betekent dat meestal dat er voor NHG-afsluiters een korting van 0,1 procentpunt op de rente in het verschiet ligt.

En krijg ik dat dan allemaal gratis?

Nee, zo’n feest is het dan niet. Wie een hypotheek met NHG af wil sluiten, betaalt daar wel een opslag voor. Dat gaat om 0,9% van de hele lening. Bij een hypotheek van drie ton gaat dat dus om een bedrag van €2700. Eerder was dit nog 1%, maar het bedrag is verlaagd. Er is veel discussie over de vraag of de opslag niet verder omlaag kan. Door de alsmaar stijgende huizenprijzen gebeurt het namelijk nog maar zelden dat er een huis met restschuld verkocht wordt, waardoor de NHG-pot inmiddels aardig vol zit.

Hoeveel huizen zijn er eigenlijk nog te koop voor maximaal €310.000?

Een zoektocht op Funda laat zien dat daar op dit moment bijna 100.000 huizen te koop staan. Ongeveer 40.000 daarvan vallen onder de nieuwe NHG-grens, die overigens pas vanaf 1 januari gaat tellen. Binnen de grote steden, en dan vooral in Amsterdam, zullen er relatief gezien minder huizen beschikbaar zijn binnen de NHG-grens. Een pleidooi om de hoogte van de grens regio-afhankelijk te maken, oftewel een hogere grens in de grote steden, vindt nog geen gehoor.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 20 september 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina